En dan is de week alweer om
En dan is de week alweer om en staat de volgende les weer voor de deur…
Een instrument spelen is geweldig! Ik ben de laatste die dit zal ontkennen.
Om je instrument steeds beter te beheersen is het nodig dat je studeert.
En ja…Je zult hiervoor tijd moeten investeren.
In het begin is dit allemaal nog goed te doen. Je bent enthousiast en wil ieder moment wel spelen. Maar dan ineens is daar een soort dip. Het gaat niet snel genoeg, je bent druk, je hebt het gevoel dat je het nooit gaat leren, dat het niet beter wordt, het kost wel erg veel tijd. Natuurlijk zijn er (soms:)) belangrijkere dingen dan een instrument spelen, maar het is mogelijk om het in te passen wanneer je haalbare doelen stelt.
Daarom een paar tips om het je zo makkelijk mogelijk te maken.
• Bekijk per week wat mogelijk is en plan tijd in. Zet het in je agenda en hou je eraan. Zie het als een afspraak met een ontzettend belangrijk persoon. (Want dat ben je )
• Wat is de tijd die wilt besteden per keer aan het studeren? Je leert meer van 3×20 minuten dan van 1x 60 minuten in de week. De kracht van leren zit in de herhaling. Mocht je niet anders dan 1x 60 minuten in de week kunnen reserveren? Helemaal prima, het is zoals het is. Mocht je een week maar 1 keer per week 10 minuten kunnen studeren? Het is beter dan niks! Doen dus!!
• 1 muziekstuk mooi kunnen spelen geeft veel meer voldoening dan 5 maar half.
• Je hebt niet altijd je instrument nodig om te studeren. Je les doorkijken, ritme klappen, melodie voorstellen, embouchure doornemen, houding, noten en theorie leren dit kan heel goed zonder instrument.
• Dingen die goed gaan hoef je niet meer te studeren. Heb je weinig tijd, bekijk dan juist de lastige dingen en doe dat met veel focus.
• De lat hoeft niet altijd hoog. Ontdek en geniet, zelfs als je dus wat minder tijd hebt.
• Wat helpt wanneer je druk bent is om heel bewust te gaan beginnen met studeren. Het instrument in elkaar zetten met al je aandacht, laat je niet afleiden. Zie alle onderdelen, zie hoe het instrument eruit ziet, het rietje, je mondstuk. Dit helpt je om rustig te worden en je voor te bereiden op het spelen.
• Speel voor je begint wat lange tonen, bijvoorbeeld een toonladder, zelfs wanneer je maar 10 minuten hebt! Voel je voeten stevig op de grond, de ruimte waarin je bent en vul de ruimte met jouw unieke geluid. Je instrument kan warm worden en jij ook. Een warming-up dus.
Je zult merken dat je door dit te doen een veel betere focus heb. Dit zijn een aantal van mijn studie tips. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Mocht je zelf een tip hebben die goed werkt, laat het me weten. Ik vind het altijd leuk om iets van je te horen.
Terug naar alle schrijfsels