Wauw…jij bent goed!

Heb je dat wel eens, dat je iemand hoort spelen en denkt…wauw jij bent goed! Zo goed, dat je bijna je eigen instrument niet meer uit de koffer durft te halen? Maar dat een ander stemmetje in je gilt: ‘Dat wil ik ook!!’

Weet je eigenlijk hoe goed je zelf speelt? Waar schaal je jezelf in? En wat is goed spelen dan voor jou? Smaken verschillen en waar de één valt voor iemand met een snelle techniek, valt iemand anders voor een klank waar je bij weg droomt. Op de vraag wat is goed, is dus eigenlijk geen antwoord te vinden. Het blijft vaag, voor iedereen anders.

Wanneer je het hebt over goed, dan staat daar tegen over het woordje slecht. Bij slecht komt er een negatieve lading naar boven. Een blok in je buik. Deze spanning zorgt ervoor dat je blokkeert. Wanneer speel je slecht? Kan iemand dat beoordelen? Ben je slecht wanneer je net start met saxofoon spelen en nog maar twee noten kent die aan alle kanten piepen? Ben je een slechte muzikant wanneer je al jaren speelt en een verkeerde noot speelt?

Is het een idee om niet meer te denken in goed en/of fout, maar het meer open te laten? Er niet direct een label op te plakken. Spelen zoals je NU speelt. Vol overgave er in te duiken en te horen wat er gebeurd? Het hoeft niet perfect, het hoeft niet altijd hetzelfde. Je speelt, luistert en ervaart in het moment. Zoals jij speelt in het moment dat is het. Niks meer, niks minder.

Huh…hoor ik je denken, maar wat als ik niet gestudeerd heb en het er niet uitkomt zoals ik wil. Dan is het zo, het hoort bij dat moment. Je weet dat je niet hebt gestudeerd, dus is dit wat je ervan hebt gemaakt. Je hoeft jezelf niet op de kop te geven, werkt alleen maar tegenstrijdig. Zie de uitdaging voor de volgende keer. Wil je een andere ervaring dan is meer studeren het juiste om te doen.

Tijdens het studeren komen waarschijnlijk ook regelmatig de stemmetjes van goed en fout naar boven. Probeer ze eens te laten voor wat ze zijn. Bekijk hoe je kunt spelen zonder deze oordelen. Hoe wil ik iets spelen en probeer die manier te vinden. Lukt het niet zoals je het graag wilt, blijf oefenen, je komt steeds dichterbij je doel. Het helpt niet als je jezelf gaat straffen. Hoor je iets dat je raakt en je wil dat ook op die manier kunnen spelen? Oefenen it is! Maar…hou je doel haalbaar. Uitdagend, maar in haalbare stapjes.

Tijdens het lesgeven en coachen hoor ik heel veel mooie dingen. Ik kijk en luister en zie dan een compleet pakket van persoon, instrument en geluid. Je mag bewondering voor jezelf hebben. Je maakt muziek op jouw eigen manier. Op het moment dat jij baalt van jezelf, omdat het niet lukt zoals je graag zou willen, zit een volgende leerling op de gang te genieten van wat je laat horen en bewondert je.